הפרעת חרדה כללית (GAD)

חרדה היא תחושה שלילית המורכבת משילוב של אלמנטים גופניים כגון מתח, אי נוחות, דפיקות לב ועוד, ואלמנטים נפשיים כגון דאגה או פחד. עצמת החרדה יכולה להיות קלה עד חמורה. 

כמעט כל אחד חווה רגשות של חרדה בשלב מסוים בחייו. לדוגמא, אתה יכול להרגיש מודאג וחרד בזמן בחינה באוניברסיטה או בזמן ביצוע בדיקה רפואית וכמובן שבמהלך ראיון עבודה. במסגרת החיים הלחוצים ובעלי הקצב המהיר שאנו חווים היום בחברה המודרנית, חרדה יכולה להיות נורמלית לחלוטין. עם זאת, אצל חלק מהאנשים תחושות החרדה הופכות להיות קבועות או בעצמות גבוהות באופן הגורם למצוקה נפשית ניכרת עד כדי פגיעה בתפקוד והשפעה על חיי היומיום שלהם. ב"תסמונות חרדה" כגון הפרעת פאניקה, הפרעת חרדה כללית, פוביות והפרעת חרדה חברתית (פוביה חברתית) החרדה היא התסמין העיקרי והבולט ביותר. עם זאת חרדה ניכרת יכולה גם להופיע במספר הפרעות אחרות, ובכלל זה בדיכאון, הפרעה טורדנית כפייתית והפרעה בתר חבלתית (םוסט-טראומתית). 

הפרעת חרדה כללית (GAD) הוא מצב שנחווה לאורך זמן ושגורם לאדם להרגיש חרדה ממגוון רחב של מצבים ובעיות. חרדה זו מתבטאת בעיקר בחשיבה דאגנית מוגזמת, ראיית שחורות לגבי העתיד, התמקדות בשלילי וצרכי שליטה גבוהים. אנשים עם חרדה כללית יכולים להרגיש  בחרדה במהלך רוב שעות היום ולעתים קרובות מתקשים להיזכר בפעם האחרונה שהרגישו רגועים. GAD יכול לגרום גם לתסמינים  פיסיים מעבר לנפשיים. תסמינים אלה משתנים מאדם לאדם, אך יכולים לכלול תחושת חסר מנוחה או מתח, קושי להתרכז או לישון, דפיקות לב, קוצר נשימה, סחרחורת, רעד ועוד. 

מה גורם ל GAD? 
הסיבה המדויקת לקיומה של הפרעת חרדה כללית אינה מובנת במלואה, למרות שסביר להניח שמדובר בשילוב של מספר גורמים, למשל: פעילות יתר באזור במוח האחראי על דריכות ותגובתיות למצבי דחק, חוסר איזון במוח של סרוטונין ונוראדרנלין, העוסקים בשליטה ופיקוח על מצב רוח, גנים – אדם אשר קרוב משפחתו סובל מחרדה נוטה לפתח הפרעת חרדה פי 5 מאדם רגיל, היסטוריה אישית של חוויות מלחיצות או טראומטיות כמו אלימות במשפחה וכד', דפוסים התנהגותיים במשפחה, מצב בריאותי לא תקין ארוך טווח, שימוש בסמים או אלכוהול ועוד.
אחת ההשלכות של האינטראקציה בין החלק הביולוגי של ההפרעה לתגובות הרגשיות של האדם הנה יצירת דפוסי חשיבה אופייניים של דאגנות לעתיד, דריכות מתמדת, צורך בתכנון מדויק ושליטה מקסימלית בסביבתם והתנהגות והרגלים נוקשים וחסרי גמישות.
אבל החרדה יכולה לגרום גם לתסמינים פיזיים. סימפטומים של GAD יכולים לכלול :דאגה מופרזת ומתמשכת, מתח, מבט בעייתי על המציאות, חוסר מנוחה אות חושה של עצבנות, מתח בשרירים, כאבי ראש, הזעה, קושי להתרכז, בחילה, צורך ללכת לשירותים לעתים תכופות, עייפות, קושי להירדם או לישון באופן רציף, רעד ועוד. 

מתי צריך לפנות לטיפול? 
למרות שתחושות חרדה בזמנים מסוימים הן טבעיות לחלוטין (כמו למשל בזמן מלחמה או מצב בטחוני מעורער), יש צורך ללכת לטיפול במידה והחרדה משפיעה על חיי היומיום או גורמת למצוקה שאינה מאפשרת להמשיך בשגרת החיים שהייתה נהוגה עד כה. טיפול בהפרעה יכול לכלול תרופות שונות כולל נוגדי דיכאון וחרדה, מרגיעים שונים, תרופות לשינה או טיפול פסיכולוגי- כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). 


1
הפרעת חרדה חברתית, המכונה גם פוביה חברתית, היא הפרעת חרדה בה יש לאדם פחד מוגזם ובלתי סביר במצבים חברתיים המלווה בתסמינים גופניים של חרדה. האדם חש חרדה (עצבנות אינטנסיבית) ומודעות עצמית מעיקה הנובעים מהפחד שיצפו בו מקרוב ואחרים ימתחו עליו ביקורת.
2
חרדה היא תחושה שלילית המורכבת משילוב של אלמנטים גופניים כגון מתח, אי נוחות, דפיקות לב ועוד, ואלמנטים נפשיים כגון דאגה או פחד. עצמת החרדה יכולה להיות קלה עד חמורה.